Slovar in razlaga kratic

Tehnologija DOV – Data Over Voice 

DOV je patentirana tehnologija, ki omogoča prenos podatkov preko govornega kanala GSM omrežja. S pomočjo DOV tehnologije se lahko transakcijski podatki prenašajo kar z vzpostavitvijo glasovnega klica. Telefon tako ne potrebuje nobenih dodatnih funkcionalnosti, ki bi omogočale prenos podatkov (GPRS, wi-fi, ...).

 

IP/GPRS

Kratica ponazarja podatkovno povezavo, ki je lahko stacionarna (IP) ali mobilna (GPRS). IP in GPRS sta glavna komunikacijska protokola, ki se uporabljata za prenos podatkov.

 

Kartica Mifare Desfire

Mifare Desfire je družina produktov brezkontaktnih kartic proizvajalca NXP. Gre za najbolj razširjeno skupino produktov brezkontaktnih kartic na svetu.

 

dll modul – dll – Dynamic Link Library

DLL moduli omgočajo, da programski modul, ki ga razvije en partner lahko zaradi svoje specifične funkcionalnosti enostavno uporabi drug partner na svoji programski rešitvi – pomaga pri integraciji dveh sistemov.

 

USSD

Komunikacijski protokol, ki ga mobilni operaterji uporabljajo za pošiljanje specifičnih informacij od telefona uporabnika do centrale. Uporablja se lahko za glasovanje, zahteve za preverjanje stanja ali kakršne koli specifične zahteve, ki jih določi operater (primer: pošlji SU na 1808 za včlanitev v Študentske ugodnosti).

 

BLE – Bluetooth Low Energy  

Vzpostavitev brezžičnega omrežja s pomočjo tehnologije Bluetooth, ki na strani uporabnika zahteva zelo malo porabo energije.

 

NFC – kratica za tehnologijo Near Field Communication

Zajema visokofrekvenčno komunikacijo kratkega dosega, ki omogoča izmenjavo majhne količine podatkov med dvema napravama na razdalji nekaj centimetrov. NFC tehnologijo najdemo v mobilnih telefonih, USB napravah, karticah.

 

QR – kratica za Quick Response (hiter odziv)

Je matrična črtna koda, ki jo enostavno povežemo z npr. spletnimi stranmi. Shranijo lahko veliko količino podatkov.