Sistem enotne vozovnice

POVEZAN SISTEM ZA PRODAJO SUBVENCIONIRANIH VOZOVNIC RAZLIČNIH VRST PONUDNIKOV PREVOZA.

Sistem enotne vozovnice je uvedba in vzdrževanje informacijskega sistema za prodajo enotne subvencionirane elektronske vozovnice, ki združuje različne tipe vozovnic (terminske, enkratne, enosmerne ali povratne vozovnice) različnih vrst ponudnikov prevoza (železniški, avtobusni medkrajevni ali mestni prevoz potnikov). 

Rešitev ponuja povezavo različnih in večih sistemov v enoten sistem z informacijsko podporo, ki omogoča prodajo vozovnic, validacijo (registracijo) voženj in kontrolo ter prenos podatkov med povezanimi informacijskimi sistemi prevoznikov in upravljalcev. Sistem je zgrajen tako, da na enostaven način omogoča dodajanje novih produktov in statusov, kot so delavski, upokojenski, splošni itd.

 

NAČIN UPORABE

Potek nakupa elektronske vozovnice:

Uporabnik subvencionirane vozovnice (dijak, študent ali odrasel, ki se izobražuje) mora prinesti potrdilo o vpisu in vlogo o izdaji subvencionirane vozovnice. Na podlagi potrdila se uporabnika kakor tudi vlogo vnese v sistem in zapiše na brezstično kartico. Ob izdaji elektronske vozovnice v obliki brezstične kartice, se na kartico zapiše status upravičenca (npr. splošna prenosna) in vrsta vozovnice  (npr. enotna vozovnica). V kolikor potnik še nima brezstične kartice, se mu ta izda pri prevozniku. Če pa uporabnik že ima brezstično elektronsko kartico, se vozovnica avtomatsko naloži ob prvi uporabi na terminalu. 

PREDNOSTI

  • Enoten sistem, ki je uporabniku prijazen.

  • Možnost nakupa vozovnic na različnih točkah.

  • Dostopnejši in cenovno ugodnejši prevoz.

  • Ena vozovnica za več prevoznikov in prevoznih sredstev.

  • Preprost in varen nakup vozovnice.

TEHNOLOGIJA

Brezstična čip kartica

Pravice uporabnika se zapišejo na brezstično čip kartico s katero uporabnik koristi javni prevoz.

 

Terminal PAX

V sistemu so uporabljeni mobilni terminali PAX.

  • Nadgrajen z GPS modulom, ki omogoča avtomatski ali ročni preklop med postajami prevoznika.
  • Aplikacija za validacijo in nakup (prijava in odjava voznika, izibra delovnega naloga, prikaz trenutne in naslednje postaje, prikaz uspešne ali neuspešne validacije).
  • Tiskanje poročil o prodaji.
  • Aplikacija za kontrolo (preverjanje vozovnic, sankcije ali opozorila).

 

Aplikacija CPA

Za prvo izdajo brezstične kartice, na katero se zapišejo ustrezne pravice, in za potrebe prodaje vozovnic, se je razvila stacionarna prodajna aplikacija CPA, ki je nameščena na namizne računalnike, kateri imajo priklopljen tudi čitalec kartic. Aplikacija tako omogoča zapis statusa na kartico, s katerim lahko potnik koristi ugodnosti v javnem prevozu. Hkrati pa se lahko na aplikaciji izvaja nakup vozovnic, glede na status, ki ga ima potnik na kartici.

REŠITEV V PRAKSI