Centralka

Pametno mesto s Centralko

Avgusta 2023 so prebivalci Celja pridobili dolgo pričakovano Centralko. Po več kot 80 sestankih, 50 delavnicah, tedenskih pregledih in usklajevalnih srečanjih smo skupaj s partnerjema Telekom Slovenije d. d. in Nomago uspešno vzpostavili sistem Centralna informacijska platforma MOC – Centralka.

Sistem Centralka uporabnikom omogoča plačevanje parkirnine prek aplikacije ali pa z enotno mestno kartico na samem parkomatu, vožnje z mestnim avtobusom, prikaz prostih parkirnih mest v aplikaciji, prikaz postaj za izposojo koles, program zvestobe, prejemanje obvestil v aplikacijo in še marsikaj.  

Pri projektu je Imovation v sodelovanju z razvojnim podjetjem Margento R&D uvedel storitev, imenovano ''Account-Based Ticketing''. Pri tej storitvi se informacije o uporabniku in njegovih dejavnostih shranjujejo v zalednem sistemu, stranke pa se identificirajo s fizično kartico ali mobilno aplikacijo Centralka.

Arhitektura sistema deluje na način, da je horizontala skupni gradnik vseh vertikal, ki skrbi za enotni plačilni račun oziroma t.i. SVA (''Stored Value Account''), na katerega uporabniki naložijo svoja sredstva prek finančnih inštrumentov kot sta PayPal ali bančna kartica.  

V okviru horizontale deluje tudi lojalnostna shema, ki temelji na nagrajevanju uporabnikov z izplačilom nagrad v obliki sredstev na njihov SVA račun. Uporabnik je lahko nagrajen bodisi zaradi polnitve računa bodisi zaradi nakupa produktov v posamezni vertikali.

Sistem Centralna informacijske platforme je zasnovan tako, da omogoča enostavno modularno dodajanje novih vertikal. V okviru našega projekta smo implementirali tri različne vertikale:

  • Vertikala avtobusni prevozi
  • Vertikala parkirišče
  • Vertikala kolesa

Vsaka vertikala predstavlja ločen podsistem, ki je del celotne Centralne informacijske platforme, kar omogoča prilagodljivost in enostavno vključevanje dodatnih vertikal glede na potrebe projekta.

Posebnost vertikale avtobusni prevozi je uvedba optimizacije cen (price optimization), kar pomeni, da sistem omogoča postavitev pravil, ki uporabniku v določenem obdobju pod določenimi pogoji (npr. dosežena meja ali omejitev) omogočajo najbolj ugodno ceno vožnje. Celjani so prvi v Sloveniji, ki bodo lahko preizkusili način koriščenja mestnega prevoza brez vnaprejšnjega nakupa vozovnic. Za tiste, ki ne želijo uporabljati kartice ali aplikacije, pa bo validator na avtobusih še vedno omogočal plačilo vozovnice z gotovino.

 

V prihodnosti Mestna občina Celje načrtuje širitev sistema Centralka, kar pa ji bo omogočeno s trenutno implementirano rešitvijo. 

 

Objavljeno: september 2023